En bild som innehåller text, person, inomhusbeskrivning genereras automatiskt
Familjen i Bismarck Martinez bostadskvarter tittar på invigningen och svär att kämpa med all sin styrka för att eliminera hunger, fattigdom och efterblivenhet. [Foto av Jairo Cajina]

Den 10 januari invigdes Daniel Ortega som president och Rosario Murillo invigdes som vicepresident. Den centrala händelsen på Plaza of the Revolution åtföljdes av sandinister som firade i nästan varje stad med storbildsvisningar av invigningen.

När han väl hade svurits in, med presidentens skärp över bröstet, upprepade Daniel sin handling från 2007, 2012 och 2017: Han tog av sig sin skärp och överlämnade den sedan symboliskt till folket: El Pueblo Presidente – Folket är president. Publiken bröt ut i vilt jubel. Han bad tiotusentals sandinister samlade i landets 153 kommuner att svära att kämpa med all sin styrka för att eliminera hunger, fattigdom och efterblivenhet.

Kan vara en bild av 2 personer och personer som står
Ögonblick när president Ortega erbjuder sitt skärp till folket. [Foto av Jairo Cajina].

"Låt oss gå framåt ... bygga fred för att bekämpa fattigdom, bygga fred så att det kan finnas vägar och motorvägar. bygga fred så att familjer kan känna sig trygga; deras barn kan känna sig trygga i sitt arbete; de kan känna sig trygga i att ha ett värdigt liv. Det är vårt engagemang, kära nicaraguanska bröder och systrar, vi är alla med i detta och det är därför vi säger att folket är president”, utbrast han känslomässigt.

Venezuelas president Nicolás Maduro och Kubas president Miguel Díaz-Canel deltog i invigningen till uppenbar förtjusning för publiken, som jublade extatiskt när var och en anlände. President Ortega lämnade faktiskt området och gick ut för att hälsa på dem.

Kan vara en bild av 3 personer, personer som står och text som säger "CCC Cesar Perez"
President Ortega går ut för att hälsa på president Maduro. [Foto av Cesar Perez]

Tillsammans med officiella representanter för dussintals länder, inklusive Honduras, Mexiko, Kina, Indien och Iran – länder som representerar 2.5 miljarder människor, var det också mer än 300 journalister och solidaritetsaktivister från 21 nationer som följde med invigningen.

"Här är delegater från många regeringar som har nämnts, folk, bröder, vänliga folk och där de europeiska regeringarna eller Yankee-regeringen inte skickar delegater... vad är större stolthet än att ha här som representanter för det nordamerikanska folket, för det europeiska folk, medborgare, värdiga män och kvinnor som kämpar i sina hemländer för verklig värdighet, för deras egna länders verkliga oberoende och för att en sann demokrati ska installeras i deras egna länder, säger Ortega.

Nordamerikaner håller presskonferens om Nicaragua efter invigningen. [Foto av Jairo Cajina]

"Vilken bättre och mer värdig representant kan det amerikanska folket ha än Brian Willson. De [USA] kastade militärtåget på honom och det filmades, och de förstörde hans ben och var fanns [organisationerna] för mänskliga rättigheter... och vem fördömde det brottet... om det är samma Yankee-regering som främjade dessa brott." betonade han. Willson skrev: "President Ortega talade i mer än en timme om de nya sidenvägsavtalen med Kina, USA-imperialismens fortsatta historia och Sandinista Nicaraguas fortsatta framsteg. Han behövde inga anteckningar, inga telepromptrar – en sådan kontrast till amerikanska presidenter. Han talade direkt från sitt hjärta och sina erfarenheter utan några pauser.”

Kan vara en bild av 3 personer och personer som står
S. Brian Willson och hans partner Ulda Garcia med president Ortega. [Foto av Jairo Cajina].

President Ortega antydde att Nicaragua och Folkrepubliken Kina hade ett historiskt möte där de undertecknade fyra samarbetsavtal, som lyfte fram samförståndsavtalet om samarbete inom ramen för Silk Road Economic Belt. "Den kinesiska revolutionen och den sandinistiska revolutionen har samma väg, samma öde, som är att få slut på fattigdomen", betonade Ortega.

Kan vara en bild av 7 personer, personer som står och text som säger "CCC Cesar Perez"
President Ortega och vicepresident Murillo vid undertecknandet av avtal för samarbete med Kina. [Foto av Jairo Cajina]

Den 12 januari talesman för Kinas utrikesministerium, Wang Wenbin, sa, "Kina stöder bestämt regeringen och folket i Nicaragua i att självständigt välja en utvecklingsväg som passar deras nationella verklighet. Vi uppmanar USA:s sida att ta itu med sitt eget "demokratiska underskott", avsäga sig den missriktade gamla praxisen med godtyckliga sanktioner och påtryckningar, sluta engagera sig i hegemoniska handlingar och mobbning, följa syftena och principerna i FN-stadgan, häva unilaterala sanktioner mot Nicaragua och sluta blanda dig i Nicaraguas inrikes angelägenheter.”

Detta var som svar på en fråga om fler amerikanska sanktioner mot sex nicaraguanska tjänstemän inklusive försvarsministern samt visumrestriktioner för 116 personer på invigningsdagen.

Dessa sanktioner låg på toppen av USA:s internationellt olagliga ensidiga tvångsåtgärder inklusive 2018 års NICA-lag, och RENACER-lagen som antogs av kongressen bara en vecka före Nicaraguas val den 7 november.

Black Agenda Report Executive Editor Margaret Kimberley säger att RENACER är ett klassiskt exempel på hybridkrigföring eftersom det kräver att "stödja oberoende nyhetsmedia och informationsfrihet." Ett sådant språkbruk är en förklaring om inblandning i en suverän nations rättigheter, kort sagt en plan för krigspropaganda och regimförändring.

President Ortega krävde också ett slut på USA:s blockad och sanktioner mot Kuba och Venezuela: "Och om det finns någon respekt för demokrati när den överväldigande majoriteten av världens folk säger att blockaden ska upphöra, då borde Yankee-regeringen följa efter. om den har en gnutta respekt för internationell rätt och upphör med blockaden mot Kuba, och upphör med blockaden mot systerrepubliken Venezuela. En kriminell blockad där de förföljer dem, lagför dem, hittar på brott mot dem, helt enkelt för att de försöker garantera mat åt venezuelanska familjer.”

Sandinisternas regering fick den högsta procentandelen förtroende från befolkningen den 7 november för alla vald president i Amerika på senare tid, och fick stöd för att fortsätta skapa nya vägar för att minska fattigdomen och fortsätta extraordinära framsteg, som 90 % matsuveränitet, 99 % eltäckning med 75 % grön energi och en av de främsta positionerna inom social infrastruktur i Amerika; och att de kommer att göra detta specifikt för att de inte längre är villiga att vara en koloni i USA.

"Vi kommer att fortsätta att kämpa med värdighet, alltid försvara hemlandet, alltid försvara suveräniteten," sade Ortega, "för endast med suveränitet, med värdighet, med samvete är det möjligt att uppnå de stora segrarna."


CovertAction Magazine möjliggörs av abonnemangorder och donationer från läsare som du.

Blås visselpipan över USA: s imperialism

Klicka på visselpipan och donera

När du donerar till CovertAction Magazine, du stöder undersökande journalistik. Dina bidrag går direkt till stöd för utveckling, produktion, redigering och spridning av tidningen.

CovertAction Magazine får inte företags- eller statligt sponsring. Ändå har vi ett ständigt åtagande att ge kompensation till författare, redaktionellt och tekniskt stöd. Ditt stöd hjälper till att underlätta denna ersättning och öka kalibern för detta arbete.

Gör en donation genom att klicka på donationslogotypen ovan och ange beloppet och din kredit- eller bankkortsinformation.

CovertAction Institute, Inc. (CAI) är en 501(c)(3) ideell organisation och din gåva är avdragsgill för federala inkomständamål. CAI:s skattebefriade ID-nummer är 87-2461683.

Vi tackar dig varmt för ditt stöd.


Varning: Innehållet i den här artikeln är författarens/författarnas eget ansvar. CovertAction Institute, Inc. (CAI), inklusive dess styrelse (BD), redaktionsråd (EB), Advisory Board (AB), personal, volontärer och dess projekt (inklusive CovertAction Magazine) är inte ansvariga för felaktiga eller felaktiga uttalanden i denna artikel. Denna artikel representerar inte nödvändigtvis de åsikter som BD, EB, AB, personal, volontärer eller några medlemmar i dess projekt har.

Olika synpunkter: CAM publicerar artiklar med olika synpunkter i ett försök att vårda livlig debatt och genomtänkt kritisk analys. Kommentera gärna artiklarna i kommentarsektionen och / eller skicka dina brev till Editors, som vi kommer att publicera i brevkolumnen.

Upphovsrättsskyddat material: Denna webbplats kan innehålla upphovsrättsskyddat material vars användning inte alltid har godkänts specifikt av upphovsrättsinnehavaren. Som en välgörenhetsorganisation som inte är vinstdrivande i staten New York, gör vi sådant material tillgängligt i ett försök att främja förståelsen för mänsklighetens problem och förhoppningsvis hjälpa till att hitta lösningar på dessa problem. Vi anser att detta utgör en "rättvis användning" av sådant upphovsrättsskyddat material enligt avsnitt 107 i USA: s upphovsrättslag. Du kan läsa mer om "rättvis användning" och amerikansk upphovsrättslag vid Legal Information Institute vid Cornell Law School.

Åter publicera: CovertAction Magazine (CAM) ger tillstånd att korspostera CAM-artiklar på ideella community-webbplatser så länge källan bekräftas tillsammans med en hyperlänk till originalet CovertAction Magazine artikel. Vänligen meddela oss gärna på info@CovertActionMagazine.com. För publicering av CAM-artiklar på tryck eller andra former inklusive kommersiella webbplatser, kontakta: info@CovertActionMagazine.com.

Genom att använda denna webbplats godkänner du dessa villkor ovan.


Om författaren

19 KOMMENTARER

 1. USA har försökt dominera Nicaragua sedan Monroe-doktrinen 1823, nästan 200 år. Folket och president Ortega tillsammans har dock upprätthållit Nicaraguas suveränitet genom att förbättra allt från vägar till sjukvård, skolor, parker, autonomt styre, val och dess mycket viktiga livsmedelssuveränitet. Tack, Nan McCurdy, för den här artikeln och för att du redigerade NicaNotes – kolla in den och prenumerera. https://afgj.org/category/nicanotes

 2. Jag är mycket imponerad av de framsteg som Ortega och den sandinistiska regeringen har gjort för att minska fattigdomen och tillhandahålla sådana förbättringar inom utbildning, hälsovård, transporter, tillgång till dricksvatten och elektricitet och mer!! Jag var särskilt imponerad av valet den 7 november 2021 som verifierades av så många internationella observatörer som fredligt och demokratiskt.

 3. När det gäller föreställningen att Daniel är en diktator, kan jag verkligen förstå frustrationerna som vissa nicaraguaner har över att behöva en "Sandino-tatuering", och jag är säker på att sådana här frågor alltid kommer att vara ett pågående arbete. Men det här är en kamp för det nicaraguanska folket. I verkligheten åtnjuter nicaraguaner idag mer frihet och respekt från sin regering än mycket av resten av världen idag.

  Under tiden, om vi utomstående vill veta hur seriösa diktatorer ser ut, behöver vi idag i USA bara vända oss till guvernörerna i några av våra stater, eller vårt nazistiska hälsosystem där många familjemedlemmar måste anlita en advokat att få sina nära och kära sjuka med Covid, en medicin eller procedur som inte dödar dem. Hela länder, som Australien, ignorerar Nürnbergkoden och kräver att människor vaccineras för att kunna gå till en restaurang, ett gym eller ibland en mataffär. Det läggs höga böter på pensionärer som vägrar. Vissa förs till karantänläger i veckor i taget. Många länder flyttas in i ett system av faktiskt slaveri med hjälp av vaccinpass. Idag, som illustreras av protesterna den 23 januari mot mandat i USA och Europa, kämpar människor för sina liv mot hotet om en grym global diktatur, som världen aldrig har sett.

 4. Jösses, det skulle verkligen vara trevligt om vi i USA kunde ha en "diktator" som Daniel Ortega. Det nicaraguanska folket har verkligen gynnats enormt av hans "autokratiska" styre.

  Tack, Nan, för en utmärkt och inspirerande artikel.

  • Jag håller med, det skulle det. Jag kan säga mer bra saker om Ortega än om Biden. Men det betyder inte att saker och ting är "rätt" i Nicaragua. Efter att ha bott i både USA och Nicaragua kommer jag att ta Nicaragua över USA (och just nu Guatemala över dem båda) men det verkar som om Hillary Clintons metod för att kontrollera oppositionen i Nicaragua har använts en hel del gånger.

 5. Abortförbudet passerade med överväldigande stöd från befolkningen när FSLN var en minoritet i den lagstiftande församlingen. Men preventivmedel och frivillig sterilisering är allmänt tillgängliga i det offentliga hälsosystemet, vilket gör abort mindre nödvändigt och som andra har sagt, tillämpas inte abortförbudet strikt.
  Det kan vara svårt för människor som bor i USA att förstå varför president Ortega kunde få ett så överväldigande stöd eftersom vi aldrig har haft en regering som halverat fattigdomen, fört elektricitet och förnybar energi till hela befolkningen, gjort kvalitativ sjukvård och utbildning genom examen skola gratis, avsevärt förbättrade vägar och infrastruktur, tog hand om befolkningen efter naturkatastrofer, etc. Om du kunde besöka vardagliga nicaraguaner, skulle du inte bara förstå varför de stöder deras regering, du skulle kräva samma behandling av din egen regering .

 6. Ms McCurdy har rätt. Media i USA och Storbritannien/EU är stenografer för det amerikanska utrikesdepartementet. Nicaragua har rätt att gå framåt som en suverän nation och inte vara en kundstat till USA

  Som vi har sagt många gånger, "Låt Nicaragua leva." De klarar sig bra utan oss.

 7. Detta är en korrekt beskrivning av situationen i Nicaragua idag. Mainstreammedia är "Department of State stenographers", som någon har kallat dem. USA kan kontrollera mediediskussionen, men det nicaraguanska folket kan kontrollera sitt öde. Vi har ingen anledning att skada Nicaragua, och omtänksamma människor bör läsa McCurdys kommentarer med den tanken i åtanke.

 8. Abort kan tekniskt sett vara olagligt men kvinnor med svåra tillstånd får fortfarande ordentlig behandling och – till skillnad från i El Salvador – finns det inga åtal för brott mot lagen. Det bör också noteras att – till skillnad från i de nordliga länderna – har förbudet mot aborter ett brett stöd.

 9. Jag är medborgare i Nicaragua och stöder FSLN. Men jag ifrågasätter Ortegas virtuella diktatur. Min erfarenhet i Nicaragua var att för att få något gjort så behövde du en Sandino-tatuering på din rumpa.

  • Vad är en virtuell diktatur? Är följande definition korrekt/?

   Landet styrs av en virtuell diktator. [=av någon som inte officiellt är en diktator men som är som en diktator på alla viktiga sätt]

   • Låter rimligt. Jag "krediterar" den amerikanska regeringen för att de skapat denna situation. Sandinisterna var tre distinkta grupper som gick samman för att besegra Somoza. Jag känner att det fanns en chans för de tre grupperna att bilda tre partier. "Kontrakriget" tvingade dem att förenas igen (bakom Ortega) för att utkämpa det kriget och verkligen eliminera verklig demokrati.

     • Det är ganska vanligt, faktiskt. Fidel Castro fick alltid ungefär 95 % av rösterna. Ibland tror jag att Ortega lärde sig mycket av Hillary Clinton. Herty Levit, om han levde, skulle förmodligen hålla med mig. Och så var det det senaste presidentvalet i USA...

 10. Har kvinnor reproduktiva rättigheter? Jag vet att kyrkan har ett starkt inflytande och hoppas nu att kvinnor har rätt att välja.

  • Abort i Nicaragua är helt olagligt. Innan en lagändring, som trädde i kraft den 18 november 2006, tillät lagen att graviditeter avbröts av "terapeutiska" skäl, men denna klausul är inte längre i kraft.

Lämna ett svar